Tuesday, September 27, 2011

Fly 4 Make a ChoiceAlhamdulillah ku panjatkan penuh kesyukuran terhadap Rabbul Izzati, selawat dan salam ke atas junjungan kekasih Allah, keluarga dan sahabat-sahabat baginda, kerana kegigihan sahabat dan keredoaan Allah menyebabkan ku kini menghirup dan menghidu nyamannya nurr deen Ilahi..
Akal menimbang-nimbang “Ingin ku pilih antara dua, yang menyayangi atau yang disayangi?”…
Kerna perit sungguh hati ini andai tiada coretan nama di hati yang kita kasihi…kerna dia pengubat, dia penyokong di kala kelelahan..
kasihan dan kasihnya bisa membuat diri hamba yang hina ini mengalah dan melakukan apa sahaja…
Andai dia marah dan marah itu menyebabkan bimbang di hati datang bertamu…
Ya Allah indahnya ikatan hati kurniaan Mu..
Manusia bisa menunaikan apa sahaja, yang disukai teman andai hati telah menyayangi dan mencintai….
Hubungan perasaan itu sungguh abstak untuk dicoretkan..hati merasa, mencerna seluruh note rasa kegembiraan
bagai mentari cerah menceriakan buana kehidupan..Ya Allah aku ini sungguh mendamba akan Kasih nan indah itu….
Namun hati insan ini mencatat-catat, menimbang-nimbang kasih siapa yang paling abadi pada diri, kasih siapa bisa luhur hingga saat kematianku nanti…kasih siapa tiada tolok bandingnya..kerna alangkah kecewa… andai kasihnya hanya sementara, hanya kepura-puraan, atau hanya daripada rasa hati seorang insan bukan daripada dua insan yang saling sayang-menyayangi..
Kerna apa ku bisa bimbangkan semua ini?
Kerana aku ingin manjadi sang setia
Sang setia kepada kasih yang yang suci..
Fitrahku manusia, insan yang inginkan kasih suci luhur lagi abadi
Luhur lagi abadi….luhur lagi abadi…
Tentu kau kawan, dan kita mengerti rasa hati itu…rasa hati itu kawan..kau tahu kawan?
Sebenarnya tak ingin sekali untuk memilih atau bimbang akan kasih yang menyayangi atau kasih yang disayangi
Kerana, ia menyakitkan,entah bila noktahnya..
Hai kawan, rakan dan teman..jika dari dahulu ku mengerti.. Jika dari dahulu kita semua tahu..
Tahu daripada mana kita bisa mengapai kasih suci, sedar akan kasih abadi, kasih tiada hentinya, kasih yang tidak pernah calar dan kasih tiada rasa kepuraan…
Mungkin dahulu kita tidak akan tercari-cari, tidak kecewa akan diri atau tidak pula mengecewakan orang lain.
Andai ku tahu..andai kau tahu, andai kita semua tahu..

kasih ukhwah Islamiyah…
kini kita bisa tahu ('',)
Bertemu dan berpisah kerana Allah..indah sekali duhai kawan..mari ku ceritakan...
Ia tiada noda yang akan mencalar dalam hubungan kasih ini, kerana tiada rasa kecewa yang akan bertamu dalam hati kita..
kerana kita berjanji menyayangi dalam kesucian…kesucian duhai kawan..suci!!! suci..
Merindu, mencintai teman hanya kerana Allah, bimbang akan keselamatannya setiap detik..juga bimbang akan detik kematiannya
bimbang hingga detik hisap pengadilannya di Mizan Allah juga..
Apa lagi yang ku cari, kau cari dan kita cari, kawan??..bukankah luhur kasih itu, kita dibimbangi teman, dan membimbangi teman kita setiap detik sehingga dia dan kita bertemu Rabbul Izzati..
Ya Allah bertapa sucinya kasih itu, kerna dia kasih akan ku hingga bimbang akan aku dalam setiap detik perlakuanku, bimbang akan ku jika tidak ke syurga bersamanya…
Mungkin itu kasih yang ku, kau dan kita cari dahulu..kasih yang benar, berada di alam nyata..kasih yang bukan khayalan fantasi semata…
atau maaf bahasa kasarku bukan kasih yang penuh khayalan kebahagian tipuan syaitan durjana..yang tipu semata, yang indah hanya sementara..ahh tinggalkan saja kawan..
Tidakkah kau inginkan kasih suci.. Kasih ukhwah islamiyah..
Kasih dalam ikatan aqidah Islam…aqidah Islam buatan Allah, Allah yang menjadikan kita, Allah yang menjadikan hati ku, kau dan kita…
Allah Yang Maha Besar kau, ku dan kita tahu Dia Maha Pengasih dan Penyanyang. Dia yang menciptakan rasa kasih itu..
Oleh itu ku ingin, adakah kau juga ingin teman?
Mengambil resepi kasih daripada Yang menciptakan rasa kasih itu….

Kasih ukhuwah Islamiyah
Resepi kasih ukhuwah islamiyah daripada Rabbul Izzati
“Tidaklah dua orang muslim berjumpa, lalu keduanya berjabat tangan,kecuali keduanya diampuni sebelum keduanya berpisah.” (H.R. Abu Daud)
Kasih yang diampuni Allah..kasih daripada yang Maha Pengasih duhai teman…
Ia bertemu damai dalam persahabatan…Allah lembayungkan keampunan penuh kasih dan sayang kepada mereka duhai teman..
Tiada keterikatan waktu..tiada keterikatan nosltalgia pengalaman lampau mu teman..yang ada hanyalah kasih sayang keampunan Rabbul Izzati,
Kau kawan! jika kau tahu kasih ukhwah islamiyah itu jaminan kekal abadi..ku inginkan kasih itu kawan!!
Kasih ukhuwah islamiyah..
"Coretan Imam Hasan Al Banna, ukhwah islamiyah adalah keterikatan hati dan jiwa satu sama lain dengan ikatan aqidah”
Resepinya, ikatan hati-hati itu hanyalah kerana aqidah yang mentauhid Allah, Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyanyang..
Hati-hati diikat oleh tauhidullah, mengesakan Allah, diikat oleh rasa kasih atas kayu ukur Allah, hanya Allah, iaitu Allah Yang Maha.. Maha Pengasih dan Penyanyang, tiada yang lain..
Ikatan hati hanya kerana Allah sahaja, tiada noda harta pangkat keduniaan, kasih abadi hingga akhir hayat, ikatan hati itu universel, kawan!!
Tiada keterikatan waktu, keterikatan harta, darjat, atau apa-apa sahaja..yang ada hanya satu teman iaitu kasih abadi hanya kerana Allah, takut menodainya dengan apa sahaja yang Allah tidak suka, dan membajai dan menyirami akan kesuburan kasih itu dengan apa sahaja yang Allah suka..
Kerna apa teman, kawan dan taulan? kerna Allah yang memberi jaminan dalam setiap detik helaan nafas ku, kau dan kita kawan…Allah yang memberi jaminan kasih pesahabatan hingga saat kematian kita..dan jika kita berkasih ukhwah islamiyah…kita kawan akan bertemu di syurga..syurga duhai teman!!!
Setiap langkah dalam bingkai kehidupan kita ukurkan ia, agar ia berdasarkan piawaian Allah, kerana apa kawan? Kerana piawaian Allah ialah piawaian teragung Pencipta segalanya…segalanya kawan..kau tahu itu kawan! Tiada langsung kerugian untuk kita teman..
Dasyat bukan..kasih itu..kasih yang sentiasa bertasbih memuji Allah…
Resepi dasyat itu..bisa terlaksana. Mari kita laksanakan hai kawan!!
Tidak perlu kita timbang-timbangkan lagi..hati kita akan mewangi dalam taman kasih Allah dan moga Raudah Allah
Mari kita mencintai sahabat kerana Allah, kerana sifat insan sebenar mengasihi sahabatnya ialah cintanya ikhlas hanya untuk mendapat keredoaan Allah semata. Kerana dengan keredoaan Allah sahaja kita dapat gapai kasih teragung..sejarah telah menceritakan betapa cintanya seorang sahabat bernama Ali kepada Rasulullah sehingga sanggup mengadai nyawa menghadapi musuh Islam..kerna dia tahu kasih itu dasyat sekali…
kasih sahabat kerana Allah, sahabat mu itu akan menimbangkan setiap detik, agar kau tidak jatuh dalam neraka…
segalanya untuk kesejahteraan keamanan kekal abadi
Mari juga kita mengucapkan salam apabila kita bertemu, kita sebarkan kesejahteraan untuk teman yang kita cintai..bukankan itu sangat nyaman teman..
Riwayat muslim
Sabda Rasulullah
“ Kamu tidak akan masuk syurga sebelum kamu beriman dan kamu tidak akan beriman sebelum kamu saling cintai-mencintai. Mahukahkamu aku tunjukkan kepada kamu sesuatu yang apabila kamu kerjakan nescaya kamu akan saling cinta-mencintai? Sebarkanlah salam dalam kalangan kamu”
Mari kita duhai teman..
Mari juga kita doakan insan yang kita sayangi..kita doakan setiap kali perpisahan,nyaman sekali walau berjauhan hati tetap bersama, bersama dalam tauhidullah…subhanallah, kawan adakah kau tahu kasih itu yang sangat luhur lagi abadi, kerna walau berpisah doa masih dipanjat kepada Allah untuk kita teman.
Andai ku katakan“Ku panjatkan cintaku kepada yang Maha cinta”….tiada yang lebih daripada itu..
Setiap kali pertemuan, ditampilkan wajahnya berseri, berseri daripada hati yang sayang kerana Allah..dasyat sekali rasa itu, senyum daripada seorang sahabat..
Hati pula sering berlapang dada, membantu mendorong, membetulkan apa yang bengkok, kerna cita-cita mahu ke syurga…
Rasa kasih itu bukan mainan, untuk rasa kasih itu..tidakkah kita mahu mencintai Allah, kerna Dia yang akan memberikan cinta kita sesama insan..Kasih Allah kekal abadi..
Jangan egois hai kawan..kita insan rasa akan itu, rasa mahu keamanan penuh kasih sayang..tinggalkan egois itu..lenturkan rasa hati itu biar ia bermakna..
rasa itu kita dorongkan kepada yang kekal..ukhwah islamiyah, rasa hati itu hanya Allah saja tahu..
Lempar jauh-jauh egois itu, kerna itu bukan kemanjaan tapi kekuatan hati yang meyanyagi sesama insan, setiap bahagian dalam kehidupan adalah perjuangan untuk kekuatan umat kita, umat Islam!!..persaudaraan indah acuan Islam penuh kesejahteraan… hanya mencintai Allah..kau akan menyebar seluruh kasih di buana ini teman.
Cintai..taati…Allah kerna itu kebenarannya
Mari kita tinggalkan dengan hadith 4o himpunan imam nawawi
Daripada Abu Hamzah Anas bin Malik r.a, pembantu Rasulullah SAW, Baginda bersabda, maksudnya
“ Tidak beriman (secara sempurna) seseorang kamu hingga dia mencintai saudaranya sebagaimana dia mencintai dirinya sendiri.” Riwayat al-Bukhari no 13, muslim no 45 dan Ahmad no 18076)….
Mencintai dirinya agar mencintai Allah, takut azab Allah ke neraka ..begitu juga cintai sahabatnya takut jika sahabatnya ke neraka jahannam..
Ia bukan tafsiran biasa..
Hubungan antara sesama mukmin yang lain seperti 2 jasad yang memiliki satu nyawa..dia mencintai saudaranya seperti mencintai dirinya…
Dari danau kasih_bumi Rabbi@penang

2 comments:

  1. nice writing..love it..and thanks for the sharing..(^^,)

    ReplyDelete
  2. masyaAllah..ni tulisan kak amilia ke?sgt tkesan..syukran jazilan kak... =')

    ReplyDelete